Social Icons

Saturday, December 10, 2011

dengki?

dengki dengan pengaruh yang dia ada?
dengki kerana dia ada kereta BESAR  dari kita?
dengki kerana rumah dia tersegam indah? dengan dengan kekayaan yang jiran tetangga ada?
aduhh...sakitnya perasaan ini, berat-berat....

biasa lihat? biasa rasa? lebih buruk jika dengki itu diterjemahkan menjadi PERBUATAN MUNGKAR YANG MEROSAKKAN nikmat yang dikurniakan kepada orang lain.. 

jadi tidak hairanlah jika harini kita lihat manusia bertikam lidah cuba menjatuhkan pihak lawan, menjatuhkan maruah sesama manusia, bunuh membunuh, dan yang lebih menjijikkan bila manusia meminta tolong makhluk halus untuk tujuan merealisasikan sifat buruk dengkinya tadi.. seringkali juga mereka yang terus menerus berdengki ini akan selalu menampakkan kesombongan terhadap orang lain.


tingkatan dengki dibahagi kepada empat: 

1) Seseorang yang mengharapkan hilangnya nikmat dari orang lain, walaupun nikmat itu tidak dia dapati (seburuk buruk sifat dengki)

2) Seseorang yang mengharapkan hilangnya nikmat dari orang lain kerana menginginkan kenikmatan itu untuk dirinya. 

3) Seseorang yang ingin mendapatkan seperti yang dimiliki orang lain dan tidak mengharapkan kenikmatan itu hilang dari orang  itu. 
Akan tetapi apabila dia tidak dapat nikmat itu, maka dia mengharap kenikmatan itupun hilang dari orang itu agar tidak ada beza antara dia dengan orang lain.

4) Seorang yang ingin mendapatkan apa yang dimiliki oleh orang lain. Akan tetapi, apabila tidak mendapatkannya, maka dia tidak berharap nikmat itu hilang dari orang lain.

dan kategori terakhir ini...
adalah merupakan perbuatan tercela yang dimaafkan apabila kenikmatan itu berkaitan urusan dunia. 

Akan tetapi apabila berkaitan urusan akhirat, ia merupakan urusan yang disunnahkan
Jadi bagaimana melatih diri untuk tidak dengki??? 

Tiada ubat yang paling mujarab yang dapat merawat penyakit ini melainkan dengan ilmu dan amal (perbuatan yang bermanfaat) . Ilmu yang bermanfaat yang dimaksudkan ialah ilmu yang benar-benar membuat diri sedar, bahawa DENGKI dapat memberi mudharat kita di akhirat kelak. 

Di sisi lain, disini saya kongsikan satu lagi kaedah menarik bagi mengelakkan dengki. 

Ketika hati seseorang timbul rasa dengki terhadap orang lain, maka paksakan lidahnya untuk memberi pujian kepada orang itu. 
Ketika kedengkian disebabkan kesombongan, maka paksakan diri kita untuk mengambil sikap tawadhu' di hadapan orang itu. 
Ketika kedengkian disebabkan ketidaksenangan melihat orang lain berbahagia, maka paksakan diri kita untuk memberikan sesuatu yang terbaik untuknya. 

Sungguh ini merupakan hal yang cukup berat, akan tetapi jika diteruskan, maka akan membuka hati kita untuk mencintai orang yang awalnya kita dengki. 

ketahuilah apabila kita memberikan pujian kepada orang lain, bersikap tawadhu' dan memberikan kebahagiaan untuknya, maka orang tersebut akan membalas perbuatan sama yang kita lakukan, sehingga timbulnya persaudaraan dan kasih sayang dengannya, dan perkara yang pada awalnya sangat berat akan berubah menjadi tabiat yang tidak dapat dilepaskan.. 

inilah ubatnya, meskipun terasa pahit dihati, 

"kerana ubat yang paling mujarab adalah ubat yang paling pahit, 
dan orang yang tidak mampu meminum ubat yang pahit, maka tidak akan merasa manisnya kesembuhan"

ingatlah, 
"dan janganlah kalian saling dengki-mendengki, memutuskan silaturrahum, bermarahan, bermusuhan, dan jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara." -muttafa'alaih

"dengki dapat memakan kebaikan (kebahagiaan) sebagaimana api memakan kayu bakar"
 (abu daud dan Ibnu majah)No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...