Social Icons

Thursday, January 15, 2015

That Emptiness...

"emptiness", beberapa kali perkataan tersebut disebut kepadaku harini, dan setiap kali itu juga aku pegun mendengarnya. ada kisah disebalik perkataan itu.

kali pertamanya ketika bertemu dengan pesakit di wad psychiatry tadi, atau mudah kita panggil wad sakit jiwa. Pesakit ini tidak perlu bekerja, kerana dia mempunyai wang yang banyak, mewarisi kekayaan keluarga mungkin. Malang baginya, selain harta kekayaan itu, dia juga mewarisi genetik "sakit mental" dari ibu bapanya.Dia tidak didiagnosis dengan penyakit mental yang biasa seperti gila, kerana dia sedar dan dilihat "orientiated", tiada masalah ingatan atau masalah kognitif yang lain. Beliau mempunyai personality disorder "psychopath" yang sangat sukar dirawat! Ibunya menghidap schizophrenia, membunuh diri ketika pesakit ini berumur 12 tahun, bapanya juga dikatakan mempunyai perangai yang pelik dan pesakit ini ditahan di wad kerana beberapa kali melakukan cubaan membunuh diri, ketika ditahan di wad ini sahaja, dia sudah sekali cuba menggantungkan dirinya.

 Daripada sekian banyak jumlah mereka yang ingin membunuh diri kerana pelbagai sebab, sebanyak 3% daripada mereka itu ialah manusia yang di kategorikan normal-(bukan pesakit mental). Juga mempunyai hasrat/ cubaan membunuh diri. Antara sebabnya, ialah kerana "emptiness" kekosongan jiwa, kehilangan arah dalam dunia yang hanya sebesar 'telur cicak' jika nak dibanding dengan planet gergasi lain. Seperti pesakit ini, dia tidak perlu bekerja, sudah mempunyai wang yang mencukupi, namun kekosongan itu menjadikannya resah, terpaksa menelan beraneka macam ubat untuk tidur, dan untuk beroleh ketenangan.

Lain pula kisahnya dengan sahabatku dari Norway ini. Dia tinggal di utara Norway, yang jauh dari bandar Oslo. Pengamatanku dari penceritaannya, mereka ini lain daripada penduduk Eropah yang lain. Kerana jauh dari kesibukan kota, mereka mempunyai lebih banyak masa, lebih tertutup daripada pendedahan luar, tinggal dalam rumah yang khas, sesuai dengan iklim yang di kala musim sejuknya itu  malamnya boleh mencecah 23 jam sehari, cahaya matahari jarang kelihatan, tapi mereka dihadiahkan "Nothern Light" yang mashaallah cantik. Selain itu, mereka di luar bandar Norway kebiasaannya mempunyai lebih dari 3 orang anak, berbeza dengan mereka di bandar-bandar Eropah lain. Namun, kerana kesukaannya membaca, fikirannya mudah menerima idea dan gemar mencari ilmu, dia bertemu Islam, dengan izin Allah. Beliau baru beberapa tahun memeluk islam. Bila di tanya tentang kehidupannya sebelum Islam, beliau menceritakan "emptiness" yang sukar digambarkan. Seolah-olah hidupnya sebelum itu tiada tujuan. Dia merasa resah yang tak dapat dikenalpasti punca. (gambar: nothern light)


aku lantas mengenalpasti terapi kepada 3% manusia normal yang mengalami kekosongan jiwa itu. Ubatnya bukan antidepressant, bukan haloperidol, bukan rivastigmin, tapi ubatnya ialah mengenal Tuhan dan menjalani kehidupan beragama.


Tapi kerana kita belum pernah sesat dalam mencari Islam, kita sudah ditakdirkan lahir dalam Islam, kita menjadi alpa, peluang menjalani kehidupan beragama ini kita sia-siakan. Bukan seorang dua yang pernah berbual denganku tentang "kekosongan jiwa" yang kita alami. Tidak kurang juga ramai, rakan seusiaku yang mempunyai keresahan luar biasa. Solat dan membaca AlQuran sebagai rutin, namun berasa kosong. Menunaikan sesuatu ibadah hanya kerana satu jadual hidup yang tidak mempunyai sebarang makna. 

Berbeza dengan dua orang yang berasa kosong tadi, mereka berasa kosong kerana belum menemukan "pekerjaan" di dunia ini, yang dapat "menuai gaji" daripadaNya. Kita ini, sudah mengenalpasti apa "pekerjaan" itu. Tapi selalu culas menjalani pengabdian itu. Persamaannya, kedua-dua situasi ini, meninggalkan kekosongan jiwa yang meresahkan. tidak kena gaya, kita boleh dijerat syaitan yang berjanji menyesatkan anak Adam, dengan tindakan mudah iaitu membunuh diri.

Ibadah kita sangat memerlukan penghayatan. Masa denganNya, biarpun kelihatan ekslusif untuknya, tapi selalunya tidak. Di dalamnya kita runsing memikirkan sekian banyak masalah yang tak pernah berakhir, ketika bersamaNya juga kita mengelamun jauh memikirkan masa depan yang tak pasti, sambil beribadah kepadaNya jugalah sering kita gelisah memikirkan hal hal yang sering melingkari benak akal fikiran kita. tup tup, salam diberi. acuh tak acuh sahaja berdoa dan beredar. 


Buat kita yang resah dan gelisah,
Allah S.W.T.berfirman yang bermaksud: "Iaitu orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram." (Surah ar-Ra'd, ayat 28). .

buat kita yang resah dan tak tentu arah,
 Allah S.W.T berfirman lagi, "Maka apabila kamu telah menyelesaikan solatmu, ingatlah Allah di masa berdiri, di masa duduk dan di masa berbaring." (An-Nisa' 103)

Buat kita yang resah dan lelah,
Firman Allah S.W.T, "Hai orang-orang yang beriman, berzikirlah dengan menyebut nama Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepadaNya di waktu pagi dan petang." (Al-Ahzab 41-42)

اللَّهُمَّ أَعِنِّيْ عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ​

Allahumma a’inni ‘ala dhikrika wa shukrika wa husni ‘ibadatika

O Allah! Assist me in remembering You, in thanking You, and in worshipping You in the best of manners.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...