Social Icons

Wednesday, February 18, 2015

di kasut budak tajaan & berjalan

saat mengembara melihat alam kejadian tuhan, memerhati manusia pelbagai ragam, bertutur beraneka macam bahasa, cuba mengintai tenologi dan sistem negara orang yang boleh dicuri balik, keluar dari zon selesa jauh dari katil empuk bilik yang panas. Malam yang hadir begitu kami hargai, pertukaran malam dan siang lebih dekat untuk kami amati. Menjelang malamnya Allah jadikan gelap sebagai pakaian (yang melindungi), menjadikan kami lebih bersungguh mengambil kesempatan merehatkan badan yang letih berjalan dan berlari. 

Ada bezanya berjalan mentaddabur alam di tempat yang jauh dari bandar berbanding berkelana hanya di sekitar bandar-bandar. Sesekali menjauhi manusia yang terlalu taksub akan dunia, manusia yang begitu sibuk dengan entah apa, manusia yang ego tak kena gaya dan kemudian cuba mendekati alam yang tawadhuk, melihat awan dan gunung yang indah, memandang langit yang luas, mendengarkan alunan sungai yang asyik, itu lebih banyak memberi ruang refleksi.

 Alam yang sungguh tekun mentaati perintah Ilahi, yang bertukar musim pada kadar yang ditentukan Maha pencipta,  menemukan kami kepada jalan pulang kepada Tuhan, tanpa perlu ia bersuara. Alam sangat mendamaikan, manifestasi "sentuhan" Ilahi buat kita hambaNya yang kontang, menghayati alam dapat menghasilkan ketenangan yang begitu mahal harganya. 

"Aurora Borealis" itulah bunyinya kali pertama fenomena alam ini kupelajari semasa tingkatan 3 mungkin? kejadiannya sungguh istimewa. Di kala melihatnya, air mata ini mengalir kerana terlalu kagum dengan ciptaan itu. Aurora Borealis ini, berasal daripada matahari. Makhluk ciptaan ini, "terbang" sepantas 500km/s ke bumi, menghasilkan gerak tari yang sangat asyik untuk diperhatikan. Biarpun, warnanya tidak sehijau dan semerah seperti dalam kamera canggih "Digital Single-Lens Reflex Camera", ia tetap satu fenomena alam yang sangat menakjubkan. Pelbagai bangsa dari pelbagai negara datang memburu "aurora borealis", namun kami bersyukur, ketakjuban kami terhadap fenomena alam ini kami pulangkan kepada Tuhan dan mengharapkan buruan kami ini dapat meningkatkan momentum iman yang ada nilaian akhirat buat kami.
(gambar yang ditangkap melalui kamera sahabt yang berjaulah bersama, DSLR, slowest shutter speed, lowest aperture)

bumi tuhan ini dirasakan sangat luas. terkadang menjadi keliru, apakah perkara yang membentuk manusia menjadi begitu tinggi pekerti seperti mereka. teringat semasa perjalanan dalam keretapi daripada Bjorklidden ke Kiruna, Sweden. 

"Sorry my dear, we don't accept electron card." katanya simpati. "ok, i will pay by using euro notes", cuba mencari metod alternatif. "but, it will be so much expensive than it is" dia membantu, lalu menyambung..

"it's ok, when u arrive at Kiruna, you can pay at the machine there, using this card". aku terpinga pinga, sampai begitu mereka mempraktiskan kejujuran dan integriti. boleh sahaja, bila sampai tu, kami langusng tak membayar tambang! 

tapi, ada sahaja yang kata, permusafiran ini mungkin sahaja menghabiskan duit rakyat! berjalan menggunakan duit tajaan. aku cuba memberi sebab. kami mencuba menggunakan bajet terkecil, peluang disini kami gunakan. jika bukan sekarang bila entah lagi. Terdetik pula, andai kita boleh beralasan dengan manusia, adakah alasan ini cukup benar untuk di jawab kepada Rabbul Jalil, pemberi nikmat? 

jika pemimpin yang kukenali begitu teliti memerhatikan penggunaan duit rakyat, sehingga sebatang pen peribadi dan pen rasmi juga di asingkan penggunaannya!

adakah kita mensyukuri nikmat ini sebetulnya? berapa banyak duit masa dan tenaga musafir ini kita terjemahkan menjadi amal. adakah pemusafiran yang asalnya diniatkan mentadabur alam ini, menjauhkan kita dari tabiat sia-sia kita sebelum ini? sejauh manakah nikmat yang kita kecapi ini memberi impak baik kepada ummah sejagat? persoalan ini, bukan boleh kujawab tuntas. berdoa semoga musafiran ini memberi baik untuk kami, agama dan seluruh kehidupan dunia akhirat. 


alhamdulillah 'ala kulli hal, wa astaghfirullah min kulli zambin


2 comments:

 1. Salam. Saya dan teman2 merancang utk ke sweden, Denmark, Finland, Norway, krakow, sofia dan macedonia tengah bulan October INI. Mei lepas kami sudah ke London, Paris, Brussels, Amsterdam, Geneva dan negara Balkan. Di Dubrovnik kami 6 org menyewa van ke mostar, Sarajevo, Kotor, budva, Podgorica, Skhoder, prizren, pristina. Di airport pristina kami hantar van dan menaiki flight ke Istanbul. Total cost 6600rm seorang selama 16 hari (11 negara).

  Soalan saya :

  1. Adakah kemungkinan melihat aurora dan di negara scandinava yang manakah?

  2. Bagaimana cara yg paling murah utk ke fjord?

  3. Tlg e mail kan ittenary kpd saya
  naasiha@yahoo.com

  Terima kasih saya dahulukan. Jazakallahu khairan.

  Wassalaamu 'alaikum warahmatullah

  ReplyDelete
 2. Salam. Saya dan teman2 merancang utk ke sweden, Denmark, Finland, Norway, krakow, sofia dan macedonia tengah bulan October INI. Mei lepas kami sudah ke London, Paris, Brussels, Amsterdam, Geneva dan negara Balkan. Di Dubrovnik kami 6 org menyewa van ke mostar, Sarajevo, Kotor, budva, Podgorica, Skhoder, prizren, pristina. Di airport pristina kami hantar van dan menaiki flight ke Istanbul. Total cost 6600rm seorang selama 16 hari (11 negara).

  Soalan saya :

  1. Adakah kemungkinan melihat aurora dan di negara scandinava yang manakah?

  2. Bagaimana cara yg paling murah utk ke fjord?

  3. Tlg e mail kan ittenary kpd saya
  naasiha@yahoo.com

  Terima kasih saya dahulukan. Jazakallahu khairan.

  Wassalaamu 'alaikum warahmatullah

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...