Social Icons

Tuesday, December 1, 2015

Mahalkan cintamu

terasa agak tua untuk mencoretakan perihal ini. tak pernah diuji dengan perkara sebegini.
tapi syaitan tidak pernah tua juga untuk menguji manusia dengan perkara hati dan cinta. Mengapa salahkan syaitan? sedang Allah berfirman: syaitan tidak akan berkuasa ke atas mereka yang bertawakal kepada Allah. 

apa yang kamu selalu nasihatkan kepada teman dan taulan, apa yang kamu selalu cegah mereka melakukan. Katamu, jangan cepat terpedaya, kuatkan iman! Mudah sekali berkata-kata. sehingga kamu di uji. Ingat, yang syaitan bukan datang hanya sekali, dia datang lagi dan lagi menjenguk kamu. mungkin bukan sehari, bukan dua, bukan juga sebulan, tapi berbulan-bulan. 

Didatangkan kamu dengan pelbagai jenis lelaki yang mengganggu, tapi berjaya ditepis. Lalu timbul rasa yang imanmu sudah tersimpan kukuh! Tapi bukan untuk kali ini. Berwajah lelaki soleh yang kamu ingin kahwini. Berurusan perihal kerja untuk membangunkan ummah, memula dan mengakhirkan bicara dengan basmalah dan tasbih kafarah serta suratul asr. Kamu bukan tidak tahu akan cinta yang digelar cinta enta-enti. Semua teori telah kau ketahui rapi!

jangan sesekali membuka dan cuba memberi hatimu kepada yang tidak benar-benar ingin memiliki. Terlalu banyak kisah dan teman yang ditemui semua runsing tentang masalah ini. Mengganggu kekhusyukan hati, mengurangi kualiti ibadah diri, menurunkan kadar ilmu dan amal, serba serbi tak kena. kau berbuat baik bersalut dosa! 

Buat lelaki yang konon ingin melindungi, jagalah gerak geri mu terutamanya kata pujian yang kau ucapi. Ia memberi seribu satu harapan kepada wanita yang kau hubungi. 
Buat lelaki yang kata ingin memiliki, jangan sesekali memasuki ruang hidup perempuan itu jika belum benar memasang niat menggalasi tanggunjawab yang kau sendiri tidak ketahui
buat lelaki yang memiliki akal lebih dari kami, lindungilah kami dengan kamu melindungi diri.

Percampuran mu dengan wanita ajnabi bukanlah menambahkan kebaikan diri malah memundurkan diri, kata Imam Al Ghazali, bila duduk dengan perempuan, kau akan dapati kau akan menambahkan kebodohan dan syahwat!

Buat wanita yang mahal harga diri, entah bagaimana kau dapati kau didaerah yang asing ini, terjerat dengan kata-kata dan tindakan sendiri
Buat wanita yang mahal harga diri, jangan memberi sebelum di beli. 
Buat wanita yang elok pekerti, sembunyikan hilai tawa manjamu buat yang sejati.

Hidup kita bukanlah berpaksikan hanya cinta dan hati, tapi sesekali ia menyengat, bawa mudarat tak terperi.
Buat tuhan yang memiliki hati, masalah terjadi, tentu sekali kerana kelalaian hati yang sudah lama kurang diperhati. Wahai diri yang lupa jalan kembali, terus bangun bila terjatuh, biar takpernah menghadapi, tapi buat ingat akan lemahnya nilai diri. 

Baru kau tahu,yang kamu tak boleh berkata kamu telah beriman, andai belum diuji. 

Nastaghfirullahal 'azim, No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...