Social Icons

Sunday, January 9, 2011

Live Your Life To The Fullest

Live Your Life To The Fullest..
Appreciate Every Moment That You Have..
As Tomorrow May Not Be..

Jadi,
Jom kita hargai mereka yang ada disekeliling kita!!
Dan mungkin salah satu cara yang kita boleh lakukan sebagai meng'ekspresi'kan perasaan 'caring' kita kepada mereka adalah dengan memasak..yeay!!!

Jadi, kali ini, saya nak kongsi 1 resepi dengan kawan-kawan semua  >.<

Well, basically, ramai orang tahu je masak makanan ni..tapi, saya saja je nak kongsi resepi ni dengan kawan-kawan semua juga  ^.^

Mushroom Soup (5-6 orang)

~Sekadar Hiasan~

Bahan-bahan:

Kentang – 5 biji bersaiz sederhana
Cendawan butang – 1 tin
Susu Cair – ½ tin
Garam
Lada Hitam
Air rebusan (‘stok’) ayam

Cara-cara:
  1. Rebus kentang sehingga empuk.
  2. Lenyekkan (hancurkan) kentang menggunakan senduk kayu.
  3.  Cincang cendawan butang sehingga halus.
  4. Masukkan kentang, cendawan butang dan susu cair ke dalam periuk.Sekarang dah boleh buka api ^^
  5.  Letak sedikit demi sedikit stok rebusan ayam. Hati-hati!! Takut terlalu cair..nanti, dah tak ‘umphh’..hehe..
  6. Masukkan garam dan lada hitam
  7.  Tunggu sehingga mendidih dan siap la ‘mushroom soup’ kita..

Sedikit tips:
  • Bilangan kentang sebenarnya ‘flexible’..lagi banyak kentang, lagi pekat kuah dan rasa kentang lebih..ikut cita rasa masing-masing.. >.<
  • Sebenarnya, lagi best kalau kita guna cendawan butang ‘fresh’ (bukan dalam tin)..kopek & buangkan kulit dia yang warna putih tu & gunakan cendawan tersebut sebagai bahan dalam masakan ini..huhu..
  • Lagi mudah juga sebenarnya, kalau kita ‘blend’kan kentang, cendawan dan susu sekali..guna ‘blender’ biasa kita kat rumah tu..bahan-bahan akan lebih mesra & kerja kita jadi lebih mudah..tak payah susah-susah lenyek kentang guna tangan..
  • Mushroom soup ini lagi sedap & lagi ‘best’ kalau kita makan dengan ‘garlic bread’..

~Sekadar Hiasan~

Bahan-bahan untuk membuat ‘garlic bread’: 

 ‘French bread’ atau roti panjang
Margerine/butter
Bawang putih
Herba seperti oregano, basil, thyme & parsley (yang selalu bubuh dalam spaghetti)

Cara-Cara:
  1. Tumbuk bawang putih sehingga hancur
  2.  Gaul margarine dengan bawang putih yang telah ditumbuk
  3. Tambahkan herba-herba dan gaulkan bahan-bahan sehingga  mesra.
  4. Sapu pada roti yang telah dipotong menjadi kepingan bulat
  5.  Masukkan roti ke dalam oven
  6. Tunggu sehingga roti menjadi garing dan bau harum memenuhi dapur anda ^^

Selamat Mencuba!!!

p/s: adakah kita nak tunggu sehingga roh terpisah dari jasad baru nak tunjuk perasaan ambil berat kita?
Renung-renungkan & selamat beramal :)

2 comments:

  1. dear bawang goreng..
    sedapnyyyyeeeee!

    ReplyDelete
  2. rusnarusli: awak cuba buat di rumah tau atau kalau rajin, masakkan untuk orang yang tersayang :)

    selamat memasak :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...