Social Icons

Monday, April 25, 2011

ابن سینا Ibnu Sina Avicenna

Salamalaykum sahabat-sahabat sekalian..


Hidup perlukan inspirasi untuk menjadi yang terbaik. Tidak kisahlah apa yang kita ingin jadi, yang penting kita BERUSAHA menjadi yang TERBAIK. Terbaik dalam BIDANG yang kita CEBURI.


Berusahalah menjadi terbaik 
DOKTOR yang TERBAIK
DOKTOR GIGI yang TERBAIK
PILOT yang TERBAIK
PENIAGA yang TERBAIK
PENSYARAH yang TERBAIK
GURU yang TERBAIK
USTAZ yang TERBAIK
PELAJAR yang TERBAIK
dalam bidang kita masing-masing.


Kita mampu menjadi BAIK dalam semua bidang, namun MUSTAHIL kita menjadi TERBAIK dalam SEMUA bidang. Sesuatu yang BOLEH kita kecapi adalah untuk menjadi TERBAIK dalam BIDANG yang kita CEBURI.


NAMUN INGAT, tugas kita dua
1. Sebagai KHALIFAH (wakil Allah di muka bumi) - kita boleh pilih BIDANG apa kita nak FOKUS TANPA MENOLAK TEPI tanggungjawab KHALIFAH yang LAIN seperti tanggungjawab terhadap AGAMA (menegakkan hukum ALLAH), NEGARA, IBU BAPA, ANAK, SAHABAT, ANAK YATIM dan lain2 lagi yang menjadi tanggungjawab kita.
2. Sebagai HAMBA (Hamba Allah) - kita semua WAJIB menjadi hamba yang SOLEH/AH!! ia bukan satu bidang untuk dipilih-pilih.


Berbalik kepada berusaha menjadi yang terbaik. Hidup perlukan inspirasi untuk menjadi yang terbaik. Saya DEDIKASIKAN kisah INSAN yang BERJAYA menjadi yang TERBAIK dalam BIDANG PERUBATAN tanpa meninggalkan tanggungjawab2 yang lain sebagai KHALIFAH dan HAMBA kepada Allah.
Sekian, BERDOA, BERUSAHA, BERTAWAKKAL

1 comment:

  1. Yeah..Jom menjadi terbaik dlm bidang kedoktoran. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...