Social Icons

Sunday, April 1, 2012

Belajar SYUKUR daripada buah tembikai


Belajar dan belajar, itulah yg kita lakukan setiap hari tidak kira siapa kita; bapa, ibu, boss, pekerja, cikgu, pelajar, penjual dan pembeli, pembuat kek, "casher", pemandu lori, "cleaner", pak "Guard", "nelayan, pekebun, pelukis dan ramai lagi. MasyaAllah tak mampu nak tulis semua, membayangkan betapa ramainya manusia di bumi ini dan macam-macam pekerjaan mereka.

Kalau student apatah lagi. Setiap harinya membaca ilmu, meneliti ilmu, memahami ilmu, menulis ilmu, mengguna ilmu dan mengajar ilmu. Lingkungan hidupnya penuh dengan ilmu. Namun bukanlah ilmu itu hanya ilmu-ilmu yang kita pelajari dari buku-buku sains, matematik, agama dan sastera semata-mata. Bukan juga hanya daripada, lecture, seminar, internet dan kuliah. 

Mereka yang sentiasa berzikir(ingat) kepada Allah dalam keadaan berdiri, duduk dan berbaring dan berfikir tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami daripada azab neraka"  Ali Imran: 191

Percaya atau tidak, kita boleh belajar walaupun kita sedang duduk seorang diri, dalam bilik, di meja makan, di bangku taman atau di tepi sungai. Allah telah menciptakan kita dengan pelbagai deria. Deria nampak, bau, sentuh, rasa dan dengar. Dan deria inilah yang boleh kita gunakan untuk belajar.

Belajar SYUKUR daripada buah tembikai


Seorang lelaki soleh pulang ke rumah dengan membawa sebiji tembikai( ada orang panggil timun Cina :)). Dia membeli buah itu dari sebuah pasar. Isterinya membelah tembikai itu dan merasanya: "tawar". Lalu isterinya terus-terusan merungut. 

Melihat isterinya yg merungut itu, suami berkata: "Saya membeli tembikai itu dari pasar"
Isteri: "Saya tau"
Suami: " pada pendapat awak, semasa saya membeli tembikai tadi, saya nak yang manis atau yang tawar?"
Isteri: " Tentulah yang manis"
Suami:" Ketika penjual sedang menjual tadi, agaknya mereka nak menjual yang manis atau yang tawar?"
Isteri: "Tentulah mereka ingin menjual yg manis"
Suami terus lagi bertanya: " Ketika peraih(aka org tengah) ingin menjual kepada penjual di pasar, mereka agaknya ingin menjual yang manis atau yang tawar?"
Isteri: "Mesti yang manis"
Si suami diam sejenak...
Kemudian dia menyambung." Ketika pekebun menanam tembikainya, adakah dia mahu tembikai yang tumbuh nanti manis atau tawar?"
Isteri: " Tentu yang manis, pastinya."
Suami:" Ketika awak membelah buah ini tadi, awak inginkan yang manis atau yang tawar?"
Isteri: "Mesti saya ingin yang manis. Kenapa dengan semua soalan ini?" soal isteri.

Orang soleh itu tersenyum pada isterinya. Lalu dia berkata:
"Ketika semua orang inginkan buah yang manis,sebaliknya pula yang berlaku.Buah tembikai itu tawar rasanya!"
Isteri orang soleh itu terdiam.

Marahkan siapa?

'Jadi ketika awak marah tentang rasa tembikai yang tawar, awak sebenarnya marahkan siapa? Bukankah semua orang inginkan buah yang manis. Tetapi kuasa Allah memutuskan buah itu tawar rasanya, Jadi awak marahkan siapa? Marahkan saya yg membeli, atau penjual yang menjual atau awak yang membelah atau pekebun yg menanam? Atau Allah yang menentukan rasa tawar?"

Adab ketika makan: Janganlah kita mengecam, mengutuk makanan walaupun makanan itu tidak sedap. Kalau kita tak suka, kita tinggalkan sahaja. Pengajarannya: kita faham bahawa rezeki kita dapat yang manis atau tawar, sedap atau tidak, semuanya ditentukan Allah. Jika kita mengecamnya, ramai orang akan terasa hati. Mungkin emak atau isteri yang memasak terasa hati. atau mungkin ayah yang membeli terasa hati. Dan lebih-lebih lagi tanpa kita sedar, kita seolah-olah "mengecam" Allah yg mengurniakan rezeki itu kepada kita.

Kita mestilah belajar bersyukur. Jika kita tidak bersyukur dengan yang sedikit, mana mungkin kita akan bersyukur dengan yang banyak?

Saya terbaca cerita menarik ini dari karangan penulis Pahrol Mohd Juoi; Nota FIKIR untuk ZIKIR.

Ada pengajaran rupanya daripada buah  bulat berbelang-belang tu. Saya pun tak pernah terfikir sebelum ini.
Mungkin kalau kita mahukan buah yang manis, kita perlu belajar daripada orang yg berpengalaman macam mana nak pilih buah yang manis. Ada beberapa buah yang kita boleh "detect" kemanisanya dari rupa dan bau. Ada yang main ketuk-ketuk buah tembikai nak tau bnyak air atau tak. Wallahua'lam. kita boleh berusaha. Namun kalau sudah beli, tapi tawar atau tak elok, jangan kita merungut banyak. Mari belajar bersyukur. Kurangkan marah-marah dan merungut, insyaAllah tekanan darah pun tak naik :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...